Leírás és Paraméterek
A baktériumok, így a talajbaktériumok is mindennapi életünk szerves részei.
A BactoFil termékcsalád tagjai a világ legtöbb országában szabadalmi oltalommal rendelkező és legelterjedtebb mezőgazdasági mikrobiológiai készítményei, amellyekkel kapcsolatban már több, mint egymillió hektáros szabadföldi, üzemi tapasztalat halmozódott fel. Bár ez az egyedülálló talajaktiváló hatású termékcsalád nagy sikerrel használható a kertészeti növények esetében is, a folyadék formuláció speciális kezelési igénye miatt elsősorban a szántóföldi növények termesztésénél használták. Az AGRO.bio Hungary Kft. alapításának idei 10. évfordulós évére egy régóta várt fejlesztés eredménye érett be. Sokéves mikrobiológiai kutató-fejlesztő munka eredményeként elkészült a BactoFil termékek por változata, amely a folyadék formulációval megegyező hatékonysággal aktiválja a kezelt talajt. A dobozban 2-2 vízoldható tasakban egyenként 5 gramm BactoFil por található. Ez nagyon könnyű és biztos kezelhetőséget eredményez, hiszen a kis vízoldható tasakot csak be kell dobni mondjuk a locsolókannába, ahol az nagyon hamar feloldódik és lehet is kezelni a növény talaját, legyen szó akár a most aktuális őszi faültetésről, vagy a pázsit telepítéséről vagy megújításáról. A dobozok hátoldalán részletes felhasználási útmutató található.
A talajbaktériumok szerepe:
A talajbaktériumok elsődleges szerepe némileg hasonlít a humán biológiai baktériumokéihoz. A talajbaktériumok a termesztés során felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák káros hatásait képesek tompítani, hosszabb távon megszüntetni. Ezzel tehát azt is kijelentjük, hogy a talajbaktériumokat nem az említett termékek helyett, hanem azok mellett kell és érdemes alkalmazni. A talajbaktériumok konzekvens használata lényegesen jobb (80-90 % körüli) műtrágya hasznosulást és hatékonyabb növényvédelmet eredményezhet. Növényvédő szerek és műtrágyák nélkül ma elképzelhetetlen a gazdaságos termelés, a megfelelő mennyiségű élelmiszerek előállítása. Azonban az is világos, hogy az elmúlt 50 év intenzív komoly pusztítást végzett talajaink biológiai életében. Egyes kutatások szerint legfeljebb 60 évre elegendő termőtalajunk van, ha ebben az ütemben és szemléletben folytatódik a mezőgazdasági termelés. A talajbaktériumok, a baktériumtrágyák elsődleges szerepe (sok más mellett) tehát az egyensúly visszaállítása a talajainkban, amely a baktériumpopuláció intenzív növelésével érhető el.