Barion Pixel

Fűmag, fűmagkeverékek

Rendezés:

A fűmagok szakszerű elvetése

Napjainkban olyan gyepet varázsolhatunk magunknak, mint amilyet a lakberendezési magazinokban látunk. Elképesztően zöld, rendezett, egységes lesz. Sokan szakemberre bízzák ezt a feladatot, ami teljesen logikus döntés, hiszen a csodaszép gyephez elengedhetetlen a körültekintő munka. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy házilag ne lehetne megoldani a fűmag elvetését, ha úgy érezzük megbirkózunk a feladattal.

Fűmagok vetése házilag

Először is nagy figyelmet kell fordítanunk a talaj minőségére. Ha szennyezett a talaj, akkor bármilyen jó minőségű fűmaggal is próbálkozunk, nem lesz eredményes a munkánk, hiszen a fű nem fog kikelni. A termőtalajnak nemcsak a minősége, hanem a vastagsága is fontos. Optimális esetben a gyepnek 20-35 cm termőrétegre van szüksége a fejlődéshez. A fűmagok vetése előtt az egyik legfontosabb lépés a gyomírtás. Amennyiben 'erőszakos', nehezen eltávolítható gyomok vannak a területen, például tarackos fűfélék vagy apró szulák, akkor többször is meg kell ismételni a műveletet.

Füvesítés előtt a talajt át kell mozgatni, hogy laza szerkezetű legyen. Az átforgatott talaj sokkal könnyebben veszi fel a nedvességet, tovább tartja meg a tápanyagokat és a fű is könnyebben ereszt gyökeret benne. Nagyon fontos, hogy a fűmagok vetése egyenlő mennyiségben, egyenletesen és a megfelelő mélységben történjen. A fűmagok vetését követően a trágyázást sem lehet elhanyagolni és szükség lehet más tápanyagok bedolgozására is. A füvesítést követően nem szabad megfeledkezni a folyamatos, megfelelő mennyiségben történő öntözésről.