Barion Pixel

Gyeptrágyák, kondicionálók, kiszórók

A gyeptrágya használatának művészete

A növényekre általánosan jellemző, hogy a tápanyagok felvételére törekszenek. Ebből kifolyólag a talaj tápanyagtartalma idővel lecsökken. Ez a csökkenés egy idő után olyan szintű lesz, ami már veszélyezteti a növények életben maradását. Emiatt van szükség a folyamatos tápanyagok pótlására. A gyeptrágya rendszeres alkalmazása nagyon fontos feladat, ha azt szeretnénk, hogy az udvarunk szép legyen.

A gyeptrágya használata

A füvek kondícióját alapvetően a nitrogén, a foszfor és a kálium befolyásolja. Ez a három elem más növények fejlődésében is jelentős szerepet játszik. A gyeptrágyázás ideális esetben évi 3-4 alkalommal történik a vegetáció időszakában, amikor a növények aktív anyagcserét folytatnak, zöld hajtást, lombot eresztenek, termést hoznak. A vegetációs időszak növényenként változó lehet, de általában a kora tavaszi és az őszi időszakban szükséges a gyeptrágya alkalmazása. Adott esetben előfordul, hogy még télen is kell trágyázni. A megfelelő változat kiválasztásakor mindig az a mérvadó, hogy a pázsitnak milyen tápanyagra van szüksége.

Bármelyik terméket is választjuk, nagyon fontos a megfelelő mennyiség használata. A túl kevés trágya alkalmazásával értelemszerűen nem érjük el a kívánt hatást, túltrágyázás esetén pedig színváltozás, sárgulás, levélelhalás következhet be. Ezek a negatív következmények ráadásul csak később jelentkeznek, ami miatt nagyon nehéz megállapítani, hogy mi a probléma oka. A gyeptrágya alkalmazása mellett még szükség lehet egyéb készítmények használatára is, a tökéletes végeredmény elérése érdekében.