Barion Pixel

Metszőollók és kiegészítői

Rendezés:

Profi metszőolló hosszú élettartammal

A fák és a szőlőtőkék vesszőrendszerének az alakulását gépesített megoldásokkal nem lehet megfelelően alakítani. Ezért számít fontosnak egy profi metszőolló beszerzése és használata.

Volt idő, amikor a kerti szerszámok még gyenge minőségű, könnyen korrodálódó acélból készültek, ráadásul nehéznek számítottak. Az első forradalmi újítást az alumíniumból készült nyél jelentette, amitől sokkal könnyebbé váltak. Mondhatni, hogy elkezdődött a profi metszőollók kora. A gyártók ezt követően felismerték, hogy miként kéne alakítani a szerszám kivitelezésén, hogy az a lehető leghatékonyabbá váljon a szorgos kezekben. A tartós használat során nyilvánvalóvá válik, hogy mennyire fontos az ergonomikus kialakítás. Egy profi metszőolló ugyanis nem töri fel a használójának a kezét. Ezért kezdtek el többféle méretű eszközöket gyártani, illetve a minőségi gyártók készítenek jobb- és balkezes változatokat egyaránt. Az anyaghasználat is jelentős átalakuláson ment keresztül. Akkoriban ez jelentette a tervezőknek a legnagyobb fejtörést, hiszen a régebben használt keményacél-ötvözetek rozsdásodtak, a rozsdamentes viszont nem volt elég szilárd a metszési munkálatokhoz. A pengék közötti súrlódás csökkentése érdekében, nikkel-króm, illetve kemény króm bevonatot használnak, ezzel minimalizálva a súrlódást.

A profi metszőolló pengéje még mindig kovácsolással készül, ami sokkal energiaigényesebb munkafolyamat és ez a szerszámok árában is megmutatkozik, viszont az élettartamuk jóval hosszabb, mint a préselt lemezből készült metszőollóké.