Menü

Őszi gyepápolás alaplépései

Őszi gyepápolás alaplépései

Őszi gyepápolás

 

Elérkezett az idő, hogy a gyepünket felkészítsük a téli lelassult „életvitelre”.

Amennyiben lombos fák és cserjék is vannak környezetünkben, úgy a lehullott levelek és avar folyamatos összegyűjtése fontos kertészeti feladat.

A lomblevelek alatt a fű – főleg, ha csapadékos az időjárás- könnyen rothadásnak indulhat, illetve elzárja a napfényt is fűszálak elől, így megnyúlnak, rosszabb esetben el is tűnnek és kikopott foltok keletkeznek a gyepfelületben.

Az összegyűjtött avar jó komposztként is szolgálhat a kertben, amennyiben erre van igény!

Fontos megjegyezni, hogy a komposztálás, vagy gyűjtő helyre szállítás mindenképpen környezetbarát és hasznos megoldás, ne égessünk!!!

Megfelelő idő a gyepszellőztetésre az ősz, egy gyengébb szellőztetés, főleg a kötöttebb talajokon, valamint az elfilcesedett területeken ajánlott! Így a gyökérzet könnyebben és hamarabb fel tudja venni, hasznosítani a kijuttatott tápanyagot!

Ősszel a növényeknek, így a gyepnek is más tápanyagokra van szükségük mint az intenzív növekedési szakaszban. A stressz tűrést legjobban a kálium táplálással tudjuk elősegíteni, ami hatékonyan szabályozza a sejtek vízház tartását is, így megelőzhető a fagykár.

Ajánlott termékünk az őszi felkészítő Stress ControllPreWinter műtrágya, melynek burkolt szemcséiből a tápanyag folyamatosan szabadul fel a hatástartam 4-5 hónapja alatt, így tavaszra is jó állapotú gyepet és gyors zöldülést ígér. Vagy ajánljuk még nagyobb területekhez a Sportmaster High K gyeptrágyáját, amely 2-3 hónapos hatástartalmú.

Természetesen az ősz a legmegfelelőbb időpont a felülvetéshez is – bár ezt év közben is nagy eredménnyel tehetjük meg – de az időjárás kedvező a magoncok csíraképződéséhez.

Biztonsággal ajánljuk a legnépszerűbb és megbízható minőségű Landscaper Pro Performance, Finesse, Sun&Shade és Supreme fűmag keverékeket.

Az öntözőberendezés által kijuttatott vízmennyiség intenzitásának csökkentése is fontos, elkerülhetjük a felesleges csapadék kijuttatását, túlöntözést, hűvösebb időben alacsonyabb a párolgás, a talaj hőmérséklete is csökken.

Szóval, amennyiben össze kellene foglalni a lépéseket:

  1. Lomb, avar begyűjtése (komposztálás)
  2. Gyepszellőztetés, begyűjtés (komposztálás)
  3. Gyeptáplálás, tápanyag utánpótlás
  4. Esetleges felülvetés, kikopott területek vetése
  5. Belocsolás, öntözés intenzitás beállítása