Barion Pixel

A megfelelő talajélet, talajjavítás fontossága

2024. 01. 27. 00:00:00
A megfelelő talajélet, talajjavítás fontossága

Talajjavításon értünk minden olyan célirányos beavatkozást, amit azért végzünk, hogy a talajhibát megszüntessük.

Talajunk javítása azt eredményezi, hogy növényeinknek kevesebb betegséggel kell szembe nézniük, szebb virágokkal, jobb minőségű és bőségesebb terméssel számolhassunk.

A talajjavításkor nem csak tápanyagot juttatunk ki a területre, hanem az adott földterületet ideálissá tesszük a növénynevelésre, növénytermesztésre.

Feljavítjuk szerkezeti, vízgazdálkodási tényezőit, amivel a homokos talajok jobb vízmegtartást, míg agyagos talajoknál a kötöttségének csökkentését és a szerkezet javítását érhetjük el.

Talajjavítás előtt el kell távolítani a megmunkálást nehezítő elemeket, például a köveket, szikla és oda nem illő darabokat. Alaposan fel kell lazítani a talajt, majd a kézzel és/vagy géppel történő munka után érdemes érett szarvasmarha trágyát, vagy zsákos pelletált, vagy mikrogranulált trágyát belekeverni a talajba. Például a DCM Antagon, DCM Vivisol, Viano Mixprof, vagy Italpollina pelletált trágyái, melyek magas szervesanyag tartalommal rendelkeznek, valamint a nagy részük BIO minősítéssel is rendelkezik, tehát ökológiai gazdálkodásban felhasználhatók.

A talajok esetében fontos a humuszpótlás is. A humusz nagyon szuper kis vízmegtartó képességgel, valamint talajszerkezet javító képességgel rendelkezik, ezen felül kiváló tápanyagforrás is.

A humuszban két fontos alkotóelem a huminsav és a fulvósav játszik fő szerepet, élettani folyamatokat befolyásolja, amennyiben megfelelően vannak jelen a talajokban, úgy a növényzetünk immunitása javul, vagy magasabb szinten lesz, tehát a betegségekkel szemben ellenálóbbá, vitálisabbá válnak.

Erre a célra nagyon jó a vízoldható Humin Garden termékcsalád, mely szilárd és folyékony – koncentrátum – formájában is elérhető. Ajánljuk mind ültetéshez, mint pedig a vegetációs időszakban a folyamatos tápanyagutánpótlással adagolni.

Talajoknál a talajéletet biztosító un. jó talajlakók, hasznos mikroorganizmusok fontosak a megfelelő természetes körforgás biztosítására, akik beindítják, majd fenntartják ezt a nélkülözhetetlen folyamatot.

A szerves anyag lebontásában segédkeznek, melyből a növény táplálkozni tud. Méghozzá a növényzet számára felvehető, hasznosítható táplálékot biztosítanak. A növényzet pedig az életciklusának megfelelően juttat vissza majd a talaj és talajlakók számára hasznosítható szerves anyagokat.

Ez a körforgás az egészséges talajélet, egészséges növényzet elengedhetetlen feltétele!

Itt is nagy segítséget nyújthatnak például ültetéskor a Horti tab, Titan, vagy a Symbivit, Bactofil termékek, melyek jó mikorrhiza gombákat is tartalmaznak. A növény só- szárazság- és fémtűrő képességének a növekedésében is jelentős a szerepük, de a betegségek (Phytium, Phytophtora, Fusarium sp.) elleni ellenálló képesség növelésében is jelentős szerepet játszanak. Megnöveli a gyökér víz- és tápelem felvételére szolgáló felületének nagyságát. Növekszik a növény tápanyag felvétele és ellenálló képessége a kolonizált gyökér segítségével.

Tehát az egészséges talajélet számára a három fő pillér:

·        Tápanyag jelenléte, utánpótlása magas szervesanyagtartalom mellett

·        Huminsav, humusz jelenléte, pótlása

·        A hasznos mikroorganizmusok jelenléte, pótlása

Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy a talajunk, a növényeink egészségesebbek legyenek – ezáltal mi emberek is közelebb kerülünk a fenntarthatóbb és egészségesebb élethez – akkor részesítsük előnybe a magas szervesanyag tartalommal rendelkező gyep és növénytrágyákat, huminsavas készítményeket, valamint azokat a mikroorganizmusokat és kemikália nélküli növényvédő szereket, amelyekkel a körforgást erősítjük és nem károsítjuk!