Barion Pixel

Füvesítés, fűmagkeverék választás

Füvesítés, fűmagkeverék választás

A füvesítésnek két módja létezik, egyrészt a fűmagról történő telepítés, fűmagvetés, másrészt a gyepszőnyeg, gyeptégla fektetése.

Amennyiben a fűmagvetés mellett döntünk fontos, hogy jól válasszunk minőségi fűmagot, fűmagkeveréket, mert így a gyepfelület jövőjét alapozzuk meg. A megfelelően kiválasztott keverék biztos alapot nyújt a gyeppel szemben támasztott megrendelői igényeknek.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a vetés a legolcsóbb megoldási módja a füvesítésnek. Ez esetben magunk dönthetjük el, hogy milyen fűmagkeveréket használunk a pázsit kialakításához.

Az egyértelmű, hogy a jó minőségű, megfelelő tisztaságú fűmag használata elengedhetetlen a szép pázsit létrehozásához. Kiváló választás a Barenbrug fűmagkeverékek használata.

Ám amikor fontos a gyors telepítés és az időjárási körülmények is kedvezőtlenebbek a magról történő telepítéshez, a gyepszőnyeg, gyeptégla lehet a megoldás.

A fűmagkeverékek alkalmazástól függően különböző felhasználásra lehetnek díszgyep, sportgyep, vagy játék, árnyéki, felülvetésre, regenerációra stb. keverékek. A nagyobb teherbírást igénylő gyepekhez általában az angol perje fajtákat használják nagyobb arányban a keveréken belül, a disz pázsitnak szánt területekre azonban elsősorban a finomlevelű fajok, például a vörös csenkesz fajtáit.

A fűfajoknak és a fajtáknak meg kell felelniük a különböző minőségi követelményeknek és terhelésnek. Az ilyen típusú fűfélék nemesítése bonyolult és költséges, így a kiváló minőségű fűmagkeverékek árai nem olcsók. Viszont a kiváló minőségű fűmagkeverékekbe történő beruházás nagyon gyorsan megtérül, mivel magas tisztasággal és csírázóképességgel bírnak, ellenállóbbak a terheléssel és a betegségekkel szemben. Ennek eredményeként sokkal kevesebb időt és pénzt költünk a kopasz foltok gyomlálására és újra telepítésére.

A vetést általában tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni, az őszi telepítési időszak kedvezőbbnek mondható. Egy gondos talajelőkészítéssel és megfelelően telepített öntözőrendszerrel nyári időszakban is vethetünk!

A füvesítés lépései

1. A talaj előkészítése:

Nagyon fontos lépés a talaj megfelelő előkészítése, mivel ez jelentősen befolyásolja a füvesítés végső eredményét, minőségét és az újonnan vetett gyepterület fenntarthatóságát. A füvesítés megkezdése előtt érdemes alapos, totális gyomirtást végezni. A kezelt területet a kezelést követően 10-14 napot pihentetni kell, ez alatt az idő alatt fejti ki a vegyszer a hatását.

Gyűjtsük össze az elpusztult növényi maradványokat, és szedjük fel a kavicsokat és köveket is, hogy a későbbiekben ne okozzon semmiféle gondot, egyenletesen tudjon fejlődni az újonnan vetett fű. A talajt ezt követően lazítsuk fel, ez történhet ásóval, talajmaróval stb.

A talajlazítást követően egyengessük el a területet. Ehhez a munkához lapátot és széles gereblyét használhatunk. Majd következik a trágyázás. Műtrágyát vagy akár szerves alapú gyeptrágyát a javaslatnak megfelelően szórjunk a talajfelszínre, majd forgassuk azt be a talajba.

A kisebb egyenetlenségeket gereblyével, illetve simítóval tüntethetjük el, majd könnyű hengerrel menjünk át a területen.

2. A fűmag elvetése:

Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű fűmagkeveréket válasszunk, mert csak így kapjuk meg a kívánt eredményt. Általában kb. 40-45 gramm fűmagot szánjunk egy négyzetméterre. A fűmag egyenletes kiszórása után gereblyével finoman /0,5-1 cm/ takarjuk az elvetett fűmagot talajjal, teremtsük meg a csírázáshoz optimális viszonyokat a magvak számára.

A gereblyézést követően alaposan hengerezzük át a területet, visszatömörítve ez által a fellazított felső talajréteget.

3. Gondozás, az első fűnyírás:

A kelőfélben, növekedésben lévő füvet naponta akár három alkalommal is érdemes öntözni annak érdekében, hogy egyenletes, gyors kelést érjünk el. Kb. 2-3 hétig tart ez az időszak, ekkora már erősödik a fű gyökere, valamint levelesedik annyira, hogy a föld beárnyékolásával csökkentse annak párolgását.

Ha már kb. 8 cm-esre nőtt a fű, megejthetjük az első fűnyírást. Tartsunk egy öntözésmentes napot, majd ezt követően 4-5 cm hosszúra nyírjuk le a füvet!

A szép gyep titka a folyamatos ápolás, amely magában foglalja a rendszeres és időben történő öntözést, nyírást, tápanyag-utánpótlást, esetleges növényvédelmet.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Minőségi fűmagok